Sobre el tancament de Centre Cívic de Banyoles

L’equip de govern del  grup Junts per Catalunya de L’Ajuntament de Banyoles ha suprimit l’únic centre cívic municipal de la ciutat. Aprovat per la majoria i en contra dels altres grups municipals i sense cap intent d’arribar a un acord entre totes les forces.

Suprimir un servei municipal és un fet molt greu i irresponsable. Molt més quan parlem d’espais dedicats a les persones com es defineix l’Àrea de la Regidora d’Acció Social propulsora. Molt més quan parlem dels pocs equipaments de barris, en una ciutat on quasi tot està al centre. La memòria per prendre aquesta important decisió no contempla cap alternativa de continuïtat.

 

Es pot suprimir un Centre Cívic com a equipament municipal amb aquestes pobres raons i justificacions? S’han buscat alternatives? És la història d’un fracàs de la gestió municipal,, un projecte de l’any 2000 que en els anys de govern d’aquest alcalde no han sabut situar a les necessitats actuals. En quin ajuntament cap de comarca s’ha pres una decisió com aquesta? En aquests moments i en una zona necessitada prendre aquestes decisions evidencia una manca de sensibilitat per una part de la població. Una ciutat de quasi 20.000 habitants es queda sense un equipament municipal d’aquestes característiques.

I es recolza que la Generalitat ja ofereix aquest servei en el Casal Cívic de Banyoles (perplexitat que aquests serveis de proximitat sigui en mans del Govern de la Generalitat i dirigit des de Barcelona i amb quasi el mateix nom). Per no dir que a Porqueres si s’ofereix aquest servei, però a Banyoles no.

El projecte inicial del Centre Cívic contemplava uns objectius: Formació  no reglada, Serveis de caràcter social, Assessorament jurídic i Serveis socioeducatius a infants i joves.

L’informe de la regidora només  analitza i justifica la seva decisió  amb relació  a l’oferta formativa i activitats, però no ens parla de serveis socioeducatius, ni assessorament jurídic, etc. Manifesten que l’oferta formativa no cobreix demanda en una lògica  més propera a temes del mercat que a temes de serveis a les persones. Raonaments molt pobres que denoten que no tenen idees del que pot ser un Centre Cívic.

En un barri com aquest, renunciar a la presència municipal, amb un projecte que respongui a les necessitats actuals i a les de futur, pot deixar als nens i joves a l’acció  de les activitats només de les mesquites.

Pel que ens han informat alguns veïns quasi no ho han negociat i els hi ha venut com una millora, quan es converteix en un casal, local sense presència de treballadors municipals ni d’una programació  estable. Algunes entitats que fan servir l’equipament tampoc se’ls hi ha consultat.

En cap moment es planteja el centre Cívic com a espai per activitats culturals i de lleure tan importants per la cohesió social del barri. Una mala decisió  realitzada sense transparència ni fomentant la participació  activa de la ciutadania afectada. Desembre 2019

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.