Sobre l’ampliació de 25 anys de l’aparcament de la plaça de les Rodes

Sobre l’ampliació de 25 anys de l’aparcament de la plaça de les Rodes

(Nota de premsa conjunta dels grups municipals: Esquerra Republicana, Sumem Banyoles i Convivència i Progrés)

A proposta de la concessionària de l’aparcament de la plaça de les Rodes, l’equip de govern municipal de JuntsxCat proposarà en el plenari de dilluns vinent dia 23 de desembre de 2019, la modificació de la concessió administrativa de l’explotació de l’aparcament soterrani de la plaça de les Rodes, subscrita amb l’empresa Salvador Serra SA, per ampliar-ne la durada en 25 anys addicionals i allargar-la fins a 75 comptats des de l’inici de l’explotació establerta el 27 de juny de 1996. La proposta inclou la renúncia de l’empresa concessionària a l’explotació dels aparcaments de zona blava de la Plaça de les Rodes establerta a través d’un acord de ple de la corporació de 27 de juny de 1996.

La proposta arriba determinada per una suposada falta de rendibilitat econòmica del negoci que la concessionària vol corregir amb un allargament de l’explotació combinada amb la remodelació de l’equipament a partir d’un projecte d’obres de millora. Aquesta proposta, en qualsevol cas, inclou un plec amb els comptes d’explotació de l’aparcament des de 2002 però no arriba recolzada sobre una auditoria independent amb validesa jurídica que certifiqui l’estat deficitari del negoci o que aporti llum al seu estat financer. És cert que l’equip de govern ha informat sobre l’existència d’una auditoria del grup Salvador Serra SA que hauria d’incloure una separata de l’aparcament de les Rodes però, fins avui, tres dies abans del plenari, cap dels grups de l’oposició no hi ha tingut accés per estudiar-ne el contingut específic del cas que ocupa aquesta corporació.

L’empresa concessionària s’escuda en l’incompliment per part de l’Ajuntament de les garanties financeres incloses en la concessió i de la possibilitat d’explotar la zona blava adjacent a l’aparcament per sustentar la necessitat d’allargar la concessió. Resoldre favorablement als interessos de les dues parts aquesta situació és, efectivament, una qüestió de responsabilitat. Però aquesta responsabilitat no pot obviar que estirar 25 anys la concessió sense un estudi econòmic amb consistència jurídica, contradiu les mesures indispensables de solvència política i bon govern exigibles en aquest cas.

Ens preguntem, al mateix temps, com és que l’equip de govern no ha resolt l’explotació de la zona blava –o en el seu defecte una compensació a l’empresa concessionària- durant els dotze anys de mandat que acumula. Entenem alhora que l’estudi d’una mesura en aquesta línia podria intervenir en la resolució de la circumstància que ens ocupa.

Sense perdre de vista que l’aparcament de les plaça de les Rodes mereix i exigeix una avaluació més profunda de quin ha de ser el seu sentit en el conjunt de la ciutat de Banyoles, els tres grups de l’oposició del plenari, Junts per Banyoles, Sumem Banyoles i Convivència i Progrés, reclamem a l’equip de govern que, sense atemptar ni contra els interessos de la corporació ni contra els de l’empresa concessionària ni contra els dels banyolins i banyolines, s’obri un període d’estudi rigorós per analitzar les condicions d’un acord favorable per a totes les parts, que no condicioni ni hipotequi la mobilitat futur de Banyoles i que trobi solucions per al curt termini basats en els principis de millora de les condicions de rendibilitat del negoci. Desembre 2019

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.