La Resposta Federal

El 22 de febrer de 2020 es va celebrar el Diàlegs a Banyoles sota el títol La Resposta Federal. Les intervencions dels nostres convidats; Anna Mª Garcia i Joan Botella ens han presentat les seves reflexions des de les perspectives històriques i polítiques del federalisme en relació a la nostra situació. El federalisme no és una ideologia sinó una forma d’organització política per una governabilitat entre realitats diferents amb un fi comú el progrés i el benestar compartit. La majoria dels grans països del món tenen estructures federals ( USA, Canadà, Alemanya, Gran Bretanya, Brasil, Argentina, Suïssa, etc…) 

El federalisme sorgeix com una forma de govern contra el centralisme i l’unitarisme per acostar la major part de les decisions el més a prop de la ciutadania. És una resposta al domini de les monarquies absolutistes o de les oligarquies dominants d’alguns estats moderns. Joan Botella afirma que ja vivim en una república federal que es diu Unió Europea que cada cop més incideix en les nostres vides. Anna Maria Garcia ens recorda l’ús i abús de la història en el debat actual a Catalunya fins a arribar a modificar fets i realitats pel seu discurs nacionalista. El federalisme es configura com una cultura política enfront dels nacionalismes.

RESPOSTA FEDERAL – Presentació d’Alfons Martinell , President 

Al nostre entendre, és evident que a Catalunya hi ha greu problema polític, un problema de governabilitat i un problema de convivència ciutadana, malgrat que es vulgui amagar, menysprear o evitar.
Aquest problema té una doble dimensió:
Una interna de la mateixa ciutadania catalana que després d’un període de recuperació de l’autogovern i d’arribar a un nivell de benestar important, en relació amb altres períodes de la història de Catalunya, una part de les forces polítiques van iniciar, al nostre entendre, una aventura política que posa en perill molts avenços socials aconseguits. Aquesta posició anomenada genèricament “procés” proposa un futur molt incert en un núvol de mites, falses veritats i poca claredat en els seus plantejaments com s’ha pogut observar els darrers anys.
I una altra dimensió externa de proposar la ruptura amb Espanya i les altres regions i pobles del nostre entorn de llarg recorregut. Aquestes forces nacionalistes o independentistes han trencat un acord important de la nostra democràcia que ens ha portat molts aspectes positius i altres negatius, però en general un balanç irrefutable si mirem l’evolució dels indicadors econòmics, de benestar i de la recuperació de la nostra llengua i identitat cultural com mai havíem aconseguit al llarg de la història de Catalunya. Enterrant el que han anomenat “règim del 78”, abans de fer una avaluació, i sense una consulta clara i democràtica a la població.
De retruc la proposta independentista, sense dir-ho directament, també ens situava fora de la Unió Europea amb tot el que representa per la nostra vida quotidiana a tots els nivells. Creant fronteres a on no n’hi ha i algunes molt sensibles amb altres regions o comunitats autònomes amb les quals compartim molta història, cultura, llengua, etc.(com País Valencià, Balears, Aragó, entre altres).
Les diferents consultes democràtiques a Catalunya, dels darrers anys, han demostrat un fraccionament del vot i la manca d’una majoria suficient evident per fer un canvi tan profund com el que es proposava.
Per tant: Tenim un problema polític, un greu i complex problema de governabilitat que en aquests moments es manifesta en forma d’una certa paràlisi de la majoria parlamentària. I amb les esperances que els lleus intents de diàleg es mantinguin i disposem de lideratges capaços d’aprofitar les oportunitats que se’ns presenten.
La política ha d’ajudar a resoldre els problemes de les societats. S’han de plantejar hipòtesis i propostes de solucions, per això hem convocat aquest acte sota el títol la Resposta Federal.
Perquè creiem que els sistemes polítics federals han creat formes de governabilitat eficients, des de segles, entre societats amb moltes diferències però amb la voluntat de treballar junts per un benestar compartit.
I també, perquè entre les moltes falses veritats, o simplement mentides dels nacionalismes (de tot signe), es dediquen a desprestigiar la formulació d’altres solucions per presentar-se ells com a única solució o com una mena de salvació. Hem sentit a dir que el federalisme ja ha fracassat, o és una pantalla superada, evidenciant una ignorància política i històrica rellevant.
Avui hem tingut l’oportunitat de reflexionar sobre com el federalisme pot ser una resposta a la realitat catalana i espanyola, com podem aprendre d’altres sistemes polítics que conviuen amb diversitat per construir societats de futur al servei de la ciutadania.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.