Propostes davant la crisi del COVID19

Convivència i Progrés proposa als altres grups municipals:

 • Compartim la naturalesa i la intenció de les propostes que han elaborat els grups municipals de Junts per Banyoles-ERC i Sumem Banyoles a les quals volem aportar els nostres matisos.
 • Considerem que l’equip de govern ha actuat amb la voluntat d’oferir tota la informació possible, tan als ciutadans com als grups municipals. Malgrat aquesta actitud, que cal valorar, hem constatat que la circulació de dades per part de l’Ajuntament podria haver estat més fluïda i proactiva cap als grups municipals (més enllà dels comunicats oficials que hem rebut puntualment) i suggerim que s’estableixi un mecanisme d’informació més precís i immediat per conèixer la situació de la ciutat a mesura que es vagin desenvolupant els fets i afavorir que els grups de l’oposició puguin oferir en temps real col·laboració i recolzament a l’equip de govern en tot allò que ens considerem útils.
 • Els fets ens demostren la importància de recuperar i activar el Consell Municipal de Salut creat el 2009 per dotar la ciutat amb un recurs de coneixement, al marge del Comitè Tècnic comarcal, que actuï com a eina en la millora de les condicions de vida dels banyolins i banyolines i  doni respostes a la crisi sanitària actual.
 • En relació a les propostes concretes elaborades pels diferents grups municipals és imprescindible fer-ne una valoració per establir un ordre de prioritats en funció de quines són més adequades al moment; i avaluar la capacitat real que té l’Ajuntament per portar-les a terme a curt termini.
 • Considerem que la situació de crisi actual i les conseqüències que se’n derivaran provocaran una gran quantitat de preguntes en la població que l’Ajuntament ha de poder respondre. Creiem que aquesta circumstància ens encamina a reforçar l’Oficina d’Atenció Ciutadana replantejant la seva estructura, si cal, amb la incorporació de personal especialitzat en qüestions laborals o legals.

PRESSUPOST, IMPOSTOS I TAXES

 • Considerem adequat l’ajornament d’impostos i altres taxes sempre que això no representi una paràlisi de l’economia de l’ajuntament
 • Estem d’acord en reformular el pressupost d’acord amb les noves necessitats.
 • Considerem imprescindible subscriure un acord unànime entre tots els grups per determinar, a l’espera de les mesures que habiliti el govern central en matèria d’estabilitat pressupostària i despesa municipal, que es destini el romanent de tresoreria de 2019 a partides que tinguin la finalitat específica de corregir les conseqüències de la situació actual i la previsible crisi que se’n derivarà.

EMPRESA I TEIXIT COMERCIAL

 • Compartim el criteri d’estudiar les diferents propostes per avaluar la seva possibilitat d’aplicació a curt i mig termini.
 • Estimar si des de l’estructura municipal (serveis i persones) es poden oferir certs assessoraments de caràcter estrictament tècnic i especialitzat
 • Disposar d’informació sobre la situació de les empreses i el comerç; número d’ERTES, increment d’aturats i principals problemes derivats de la crisi del COVID19 així com totes les dades possibles a l’entorn d’aquesta qüestió.

SERVEIS SOCIALS

 • Entenem que és d’una certa urgència que l’equip de govern, a través de l’àrea de serveis socials, faci un recull de totes les dades possibles per comparar la realitat social de la ciutat abans de la pandèmia amb la situació que s’ha esdevingut durant el confinament.
 • Aprofitar aquest recull de dades perquè el govern municipal es pugui avançar i preveure, encara que sigui des d’un punt de vista purament estimatiu i a l’espera d’una avaluació final, els problemes que poden sorgir de l’epidèmia i preparar una resposta efectiva.
 • Mantenir l’activitat dels serveis socials durant aquest període per no perdre de vista cap situació de risc, vulnerabilitat o subsistència ja existent, agreujada o nova; així com el contacte permanent amb les organitzacions del tercer sector de la ciutat per rebre’n informació i liderar des de l’Ajuntament la resposta a les situacions sobre les quals s’hagi d’actuar.

SALUT

 • Avaluar quines són les necessitats quant a serveis de desinfecció de carrers, places, espais públics, mercat, contenidors de la brossa i d’altres per determinar si cal la sol·licitud de l’ajuda externa en matèria de neteja que canalitza la Generalitat de Catalunya.
 • Tenir coneixement de la situació sanitària del Club Natació Banyoles i oferir la col·laboració municipal per al manteniment del màxim nivell de salubritat als seus equipaments.
 • Elaborar un balanç de la situació sanitària de tots els equipaments esportius municipals i els clubs esportius de la ciutat.

CULTURA

 • Avaluar els efectes que l’aturada ha tingut en els equipaments i serveis municipals; impactes en la tasca de l’Escola Municipal de Música, Arts Escèniques, Museus, Biblioteca així com les repercussions que poden afectar la seva continuïtat.
 • Recollir informació sobre l’impacte en les empreses culturals, organitzacions de festivals, companyies, etcètera i les repercussions en la seva continuïtat.

EDUCACIÓ

 • Estudiar que pot fer l’Ajuntament per contribuir en la finalització del curs acadèmic
 • Fer un seguiment complementari als centres sobre la situació dels alumnes que no tenen accés a internet perquè puguin seguir les orientacions acadèmiques que han donat les escoles i instituts.
 • Considerar el que Junts per Banyoles-ERC proposa com a espai digital com un dret de la ciutadania. Prendre decisions tècniques per ajudar en aquest aspecte que contribueix a incrementar la bretxa digital en contra d’una part de la ciutadania.
 • Organitzar la preinscripció a les escoles i escoles bressol d’acord amb les possibilitats actuals.

Banyoles, abril 2020

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.