Escombraries, un problema de Banyoles

No és nou que ens hàgem d’aturar per parlar del servei de recollida de les escombraries a Banyoles. I avui ve al cas perquè darrerament als contenidors de Can Castanyer, del carrer del Remei o del carrer del Paper, al barri de la Farga, per posar tres exemples, hi ha un problema d’acumulació de residus greu que ens preocupa.
Són punts de brutícia persistent que no són propis d’una ciutat com Banyoles, que ha de ser un exemple de sostenibilitat, de respecte pel medi ambient i de confort per les persones que hi viuen, que hi treballen o que hi transiten.
Els casos que descrivim es repeteixen també d’una manera més o menys freqüent als contenidors de la Vila Olímpica a la plaça de Catalunya; que es va produir a les Rodes pels volts de Nadal i cap d’any passat (sobre els quals també vam advertir i que afortunadament es van resoldre) però que no es produeixen, per exemple, ni al carrer de la Sardana, al barri de Sant Pere, als contenidors del davant del Caprabo del camp d’en França, al Barri Vell o als contenidors del semàfor de davant de can Met Forcaire, a la cruïlla entre el Passeig de la Puda i mossèn Constants, o als contenidors de Mossèn Baldiri Reixach.
Això ens fa pensar dues coses:
Una que és probable que les acumulacions als contenidors vinguin determinades pels hàbits dels veïns que els utilitzen i que, en conseqüència cal una política municipal activa i constant de prevenció d’aquestes actituds a través de la pedagogia, de campanyes de sensibilització i conscienciació en la gestió ciutadana dels residus; i d’intensificació del recorregut de la deixalleria mòbil pels barris de la Banyoles.
I dues, que malgrat que la gestió de la recollida d’escombraries està delegada el Consell Comarcal, l’Ajuntament és l’últim responsable de la neteja dels carrers. En temps com els que ens ha tocat viure, aquests episodis, circumscrits en un context d’alarma sanitària, amplifiquen la intranquil·litat de les persones a les quals afecta i rebaixen la quota de qualitat de vida. Si Convivència i Progrés tingués representació al Consell Comarcal hi reclamaríem solucions al govern de manera urgent i efectiva. Per això creiem que en benefici del benestar dels ciutadans de Banyoles el grup polític de l’equip de govern, que sí que és representat i també als grups que completen la corporació, haurien de fer un esforç conjunt per exigir al Consell que resolgui aquesta mala qualitat del servei i fer valer la capitalitat de la comarca.
Tot plegat ens condueix a una darrera reflexió, també sobre el principi que l’últim responsable de l’estat de la neteja a la ciutat és sempre l’Ajuntament, que ens fa entendre com una necessitat la recuperació de la recollida d’escombraries com un servei de gestió municipal directa. Banyoles té la capacitat per assumir una despesa d’aquesta naturalesa per diferents raons: perquè és un servei essencial i una despesa prioritària; perquè cal millorar la qualitat de la neteja dels carrers de Banyoles; i perquè una ciutat com la nostra que ha de ser un model de sostenibilitat té l’obligació de ser també un model en la gestió dels residus.

Quim Fernandez

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.