Quan invertir no respon a les necessitats de la ciutat

Senyor alcalde en la comissió de serveis generals que vam fer dilluns passat, parlava que la compra de l’edifici dels Mobles Tarradas era una operació positiva pel que significa de millora del patrimoni municipal. Però també creiem que, en casos com l’operació que avui discutim en aquest ple (28.10.2020), la millora del patrimoni de l’Ajuntament va directament vinculada a la millora del servei als ciutadans a través de la projecció dels projectes que se’n derivin. I aquí comencem coixos.

Seguint amb el que ens va comentar vostè, l’edifici està en perfectes condicions, les instal·lacions són impecables, l’estructura és sòlida, els terres son de marbre. Tot això està molt  bé i ja ho devia saber quan va anunciar que el compraria durant la campanya electoral. Ja aleshores ens van aparèixer dubtes perquè no va voler dir en raó de quin projecte tenia intenció de comprar l’edifici. Aleshores vostè no ens en va saber donar detalls. En el primer ple que va sortir aquest projecte (l’octubre del 19 si no recordo malament) tampoc no ens en va saber dir res i jo mateix li vaig fer una bateria de preguntes sobre el propòsit d’aquesta operació (que si vol li puc recordar) de les quals no ens n’ha respost cap i la única que hem aclarit l’hem trobat a la proposta que ens porta a votació: la cosa costa 900.000 euros.

En aquest context, l’absència d’un propòsit per a l’edifici, setze mesos després d’anunciar que el compraria, que l’Ajuntament el compraria, sense una idea clara de quina serà la millora del servei als ciutadans, considerem que aquesta despesa tal i com ens la planteja, és inadequada tant per l’escenari que estem vivint com pel context del nivell d’execució del pressupost.

No per la quantitat de 900.000 euros –que és un preu inferior al preu taxat i per tant es pot considerar una bona compra-  sinó per la manca d’un estudi d’us, de viabilitat i també perquè aquesta proposta no preveu la inversió que es derivarà de la reforma de l’edifici, sigui quin sigui el propòsit. Ens fa la sensació que comprem sense dir perquè ho fem –més enllà de les qüestions patrimonials- i sense aclarir quina funció ha de complir aquest edifici en el futur.

Ens hauria pogut presentar un projecte, el seu, i n’hauríem pogut parlar atorgant la importància que es mereix a gastar gairebé el 5% del pressupost d’un any en un edifici que haurà de ser públic. En el marc social i econòmic que vivim creiem que és una operació que genera riscos que ens podríem haver estalviat, si finalment ens haguéssim posat d’acord, per exemple amb una altra fórmula de pagament, potser més allargada en el temps, que hagués alliberat la tensió que es pot derivar de la quota anual que ens proposa. I, parlo per mi, l’hauríem pogut ajudar aportant les nostres idees perquè les incorporés al projecte si ho hagués considerat convenient. I així hauríem fet ciutat que és el propòsit que ens ocupa als quatre grups que som representats en aquest ple.

No ens oposem a la inversió municipal,  senyor Alcalde. I amb això acabo. I si vol invertir en benefici dels banyolins i banyolines, que estem segurs que sí, voldria suggerir-li algunes idees:

Podrien comprar terrenys per a habitatges de protecció oficial o de lloguer per situar-nos al nivell de les mitjanes desitjables a Catalunya. O comprar terrenys per oferir a la Generalitat per la construcció de l’Escola Camins que aviat ja haurà vist créixer una generació en barracons que no tenen cap futur. O adquirir terrenys per fer centres cívics a la ciutat ( ja que no en tenim cap). O preveure una segona escola bressol que el creixement de la població farà necessària d’aquí quatre dies sense oblidar els projectes i les promeses electorals com ara la Biblioteca o la Farinera Sorribes

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.