Cal un servei de neteja d’emergència

Convivència i Progrés reclama al govern municipal que activi un servei de neteja suplementari d’emergència per resoldre l’acumulació d’escombraries a Banyoles

Convivència i Progrés demana al govern municipal de Banyoles que activi un servei de neteja suplementari d’emergència per resoldre l’acumulació sistemàtica d’escombraries a les illes de contenidors de la ciutat mentre es resol el recurs contra el resultat del concurs per la concessió del servei de recollida interposat per de les empreses concursants. Convivència i Progrés ja va demanar al conjunt dels grups municipals que composen el ple, el mes de setembre de 2021, quan el concurs estava en fase de licitació, un acord per a la convocatòria d’un ple extraordinari per  tractar el problema de les escombraries, una proposta a la qual no s’hi va afegir cap grup.

“És cert efectivament que hi ha un tràmit administratiu en curs que ha de resoldre definitivament la concessió però també ho és que a Banyoles hi ha una situació d’emergència que cal afrontar i per a la qual calen solucions urgents perquè no es pot deixar Banyoles en la situació que es troba i que s’hauria d’haver començat a corregir a partir de l’1 de gener. Per circumstàncies administratives aquesta concessió no s’ha pogut activar però això no és raó per no prendre solucions d’urgència”, raona el portaveu de Convivència Quim Fernàndez. En algunes zones l’acumulació d’escombraries a causa de l’escassa freqüència de pas de l’empresa responsable del servei actual, s’afegeix a episodis d’incivisme majúscul que deterioren encara més les condicions de salubritat d’alguns indrets de Banyoles.

En aquest sentit, Convivència reclama al govern que activi amb caràcter immediat una acció de xoc amb els responsables veïnals d’aquestes àrees de la ciutat per disminuir la deposició de deixalles i rampoines a les zones de contenidors que s’haurien de dipositar a la deixalleria comarcal i, en base a un treball educatiu, reconduir aquests mals hàbits. “Més enllà del problema global que, insistim, exigeix una acció d’urgència enèrgica, la informació, la vigilància i el control són bàsics per corregir aquestes situacions concretes que es donen en alguns punts de la ciutat. Hi ha molts passos a fer abans de recórrer a l’aplicació del reglament sancionador que determinen les ordenances però també s’ha de contemplar com un recurs”, analitza Fernàndez.

 

 

El servei de recollida d’escombraries a Banyoles està licitat des de finals de 2021 a una empresa privada però es troba pendent d’un recurs que es va presentar fora de termini. Les mancances del servei anterior s’han allargat a l’espera de l’entrada en vigor de la nova concessió i han derivat de fa mesos en un problema local greu que ha desbordat l’equip de govern municipal. Des de les moltes reclamacions de la ciutadania als regidors fins a la presència constant d’aquestes queixes a les xarxes socials, passant pels episodis massa sovintejats d’acumulació de residus a les illes de contenidors, hi ha exemples suficients per constatar per una banda la ineficàcia del servei i per l’altra l’escassa capacitat de resposta efectiva per resoldre les mancances que repercuteixen en un servei bàsic essencial per part del govern de la ciutat.

Fa massa temps que Banyoles té un problema greu al servei de recollida d’escombraries, que té conseqüències molt negatives per la vida quotidiana dels banyolins i les banyolines. La ineficiència i les seves conseqüències persisteixen i s’han convertit en el principal problema d’aquest mandat fins al punt que han derivat en una crisi higiènica a la ciutat expressada a través de l’acumulació d’escombraries per terra a prop d’espai públics; illes de contenidors brutes i atapeïdes de brossa; residus a les voreres; presència de rates a la via pública; així com la manca de control i de vigilància per evitar l’abandonament incívic de mobles, electrodomèstics i restes de tot tipus que -és cert- els ciutadans i ciutadanes tenen l’obligació de dipositar a la deixalleria comarcal. Tot plegat dibuixa una imatge de la ciutat, de l’espai públic de Banyoles, impròpia i immerescuda que corrobora la ineficàcia municipal en la resolució d’aquest conflicte.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.